FACTORS INFLUENCING COOPERATIVE BUSINESS INNOVATION THROUGH INFORMATION TECHNOLOGY ADOPTION; A CONCEPTUAL FRAMEWORK DEVELOPMENT (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Kesan dan akibat teknologi maklumat (IT) dalam operasi perniagaan telah menjadi topik perbincangan yangpenting di seluruh dunia. Nampaknya impak IT sangat penting kepada mana-mana organisasi perniagaanuntuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti. Koperasi, sebagai kategori penetapan perniagaan, harusjuga mengadoptasi IT sebagai alat penting untuk terus berinovasi proses perniagaan mereka sebagai alatuntuk kelestarian dalam era globalisasi. Walau bagaimanapun, setakat mana koperasi-koperasi ini telahmenerima teknologi masih perlu dipelajari. Beberapa soalan berkaitan dengan penggunaan IT dan faktorfaktor yang mempengaruhi serta kesan impak IT terhadap prestasi perniagaan di kalangan koperasi perludijawab. Oleh itu, kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaanIT dan kesan prestasi IT dalam operasi perniagaan koperasi. Kajian ini juga bertujuan untuk mencabarandaian implikasinya dalam model penerimaan teknologi, iaitu tidak ada kesan yang sederhana dalamhubungan antara niat tingkah laku dan penggunaan sebenar sistem. Khususnya, kajian ini mengkaji kesanfaktor-faktor sebelumnya-efi kasi diri, imej, norma subjektif, dan kesedaran tentang persepsi; dan pengaruhsokongan pengurusan moderator atas niat dan pengangkatan. Selanjutnya, kajian ini juga bertujuan untukmendapatkan lebih banyak lagi kesan impak yang diterima oleh IT dalam aktiviti perniagaan koperasiyang dipercayai mempengaruhi secara langsung atau tidak langsung proses penerimaan.The emergence and consequences of information technology (IT) in business operation has becomepertinent discussion topics worldwide. It seems that the impact of IT is very crucial to any businessorganization towards improving its efficiency and productivity. Cooperatives, as a category of businesssettings, have to also adopt the new IT as an important tool to further innovate their business process asa means for sustainability in the globalized era. But nevertheless, to which extent these cooperatives haveadopted the technology remains to be studied. Some questions with regard to the adoption of IT and theinfluencing factors as well as perceived impacts of IT on business performance among cooperatives needto be answered. Hence, this paper intended to study factors that influence IT adoption and perceivedperformance effects of IT in cooperatives business operation. This study also aims to challenge the implicitassumption in technology acceptance model, i.e. non-existing of moderating effects on the relationshipbetween behavioral intention and actual use of system. Specifically, the study examines the effects ofprior factors-self-efficacy, image, subjective norm, and awareness on perception; and the influence ofmoderator-top management support on intention and adoption. Subsequently, the study also intendedto seek further light on the perceived impacts of IT adoption in cooperative business activities which isbelieved to affect directly or indirectly the adoption process.
Keywords: pengambilan teknologi maklumat; koperasi; model penerimaan teknologi