Aerial Photography in Malaysia: Technological Advancements and Applications (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2025)
ABSTRACTAerial photography is gaining popularity among Malaysian photographers and professionals, offering unique perspectives and stunning aerial views made possible by drone technology. This study explores the benefits, challenges, and future potential of aerial photography in Malaysia, contributing to discussions on sustainable development and technological innovation. By analyzing relevant case studies and conducting a thorough literature review, the research provides a comprehensive understanding of technical advancements and diverse applications in this field. It also examines how industries such as agriculture, urban planning, and environmental monitoring have integrated aerial photography into their practices. Additionally, the study addresses regulatory and ethical considerations, offering insights into the challenges and opportunities of drone usage. Through this approach, the research highlights the significant potential of drone technology in Malaysia’s aerial photography sector, particularly in capturing the dynamic interplay between rural and urban landscapes.ABSTRAK Fotografi udara kini semakin mendapat tempat dalam kalangan jurugambar dan profesional di Malaysia. Dengan kemajuan teknologi dron, ia bukan sekadar merakam keindahan alam dari perspektif unik, tetapi juga membuka peluang baharu dalam pelbagai bidang. Kajian ini memberi tumpuan kepada manfaat, cabaran, serta potensi masa depan fotografi udara di Malaysia, khususnya dalam menyokong Pembangunan aplikasi lestari dan inovasi teknologi. Melalui kajian kes dan tinjauan literatur, penyelidikan ini mengupas bagaimana fotografi udara telah dimanfaatkan dalam pelbagai sektor. Di bidang pertanian, dron digunakan untuk pemantauan tanaman, membantu petani meningkatkan hasil dan mengurangkan kos operasi. Dalam perancangan bandar, teknologi ini menyumbang kepada pemetaan yang lebih terperinci, membolehkan pembangunan infrastruktur yang lebih sistematik. Manakala dalam pemantauan alam sekitar, fotografi udara berperanan dalam pemetaan hutan serta pemantauan pencemaran. Selain itu, kajian ini turut meneliti aspek peraturan dan etika dalam penggunaan dron, termasuk cabaran berkaitan keselamatan dan privasi. Dengan pendekatan yang menyeluruh, kajian ini bukan sahaja menyoroti kelebihan teknologi dron dalam fotografi udara, tetapi juga membuka ruang perbincangan mengenai cara terbaik menggunakannya demi manfaat masyarakat dan pembangunan negara.
Keywords: aerial photography; applications; Malaysia; technology