A STUDY OF HAZARD FACED BY MALAYSIAN STUDENTS AT THE SCHOOL CANTEEN

Authors

  • NOOR ADILAH HAMZAH Universiti Malaysia Kelantan, Malaysia
  • AHMAD RASDAN ISMAIL Universiti Malaysia Kelantan, Malaysia
  • NURUL HUSNA CHE HASSAN Universiti Malaysia Kelantan, Malaysia
  • NOR KAMILAH MAKHTAR Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu, Malaysia

DOI:

https://doi.org/10.47252/teniat.v6i1.179

Keywords:

hazad, kantin, sekolah, pelajar, keselamatan, kesihatan

Abstract

Artikel ini memberi tumpuan untuk menilai bahaya di kantin sekolah-sekolah Kelantan, Malaysia. Kajian ini
dijalankan untuk menilai kantin sekolah di 111 buah sekolah yang terpilih di negeri Kelantan, yang terletak
di Pantai Timur Malaysia. Data dikumpulkan berdasarkan garis panduan HIRARC 2008 seperti yang telah
disediakan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia. Data kajian menunjukkan
beberapa bahaya yang wujud di kantin iaitu hazad fi zikal, kelemahan pengemasan dan hazad biologi.
Bahaya ini boleh menyumbang kepada keadaan yang tidak selamat dan makanan tidak sihat. Oleh itu,
penemuan keseluruhan menunjukkan bahawa hasil peratusan sekolah yang terdedah kepada kelemahan
pengemasan adalah yang tertinggi. Tetapi, penilaian risiko untuk kelemahan pengemasan dan bahaya
fi zikal tergolong sebagai risiko sederhana. Sementara itu, bahaya biologi menunjukkan tahap risiko yang
lebih tinggi yang terdedahkan oleh pelajar dan penghuni kantin. Kesan hazad biologi boleh menyebabkan
risiko kesihatan seperti keracunan makanan dan cirit-birit. Sebagai kesimpulan, Keselamatan dan kesihatan
boleh dilindungi jika kantin dan pengurusan sekolah sentiasa memantau dan memenuhi piawaian. Oleh
itu, pengurusan perlu meningkatkan dan meningkatkan kesedaran keselamatan kantin untuk memastikan
keselamatan dan kesihatan semua penghuni.

This article is attentional to highlight the outcome of the hazards assessment at Malaysian schools canteen
in Kelantan. This study was conducted to evaluate school canteen for 111 schools namely in Kelantan
state which located at East Coast of Malaysia. The data were collected based on the HIRARC guideline
2008 as provided by Department of Occupational Safety and Health Malaysia. As the result, hazards
found in canteen namely as physical hazards, poor housekeeping and biological hazards. These hazards
may contribute to the unsafe condition and unhealthy food. Thus, the overall fi nding shows that the result
the percentage of school exposed to poor housekeeping was the highest. But, the risk evaluation for the
poor housekeeping and physical hazards labelled as medium risk. Meanwhile, biological hazards indicate
the higher level of risk that exposed by the student. It may lead to health risks such as food poisoning
and diarrhoea. As a conclusion, safety and health should be protected by canteen operators and school
management to ensure it is meet the standards. Therefore, school management needs to improve and
increase canteens safety awareness to ensure the safety and health of all residents.

Downloads

Published

2018-03-30

How to Cite

HAMZAH, N. A. ., ISMAIL, A. R. ., CHE HASSAN, N. H. ., & MAKHTAR, N. K. . (2018). A STUDY OF HAZARD FACED BY MALAYSIAN STUDENTS AT THE SCHOOL CANTEEN. International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 6(1), 135–148. https://doi.org/10.47252/teniat.v6i1.179